Checklist om lekkage vast te stellen Heb je het vermoeden dat er ergens in je huis lekkage is? Met onze checklist kun je vaststellen of er daadwerkelijk lekkage is én wat precies de locatie is.

Checklist om lekkage en de locatie daarvan vast te stellen

Heb je het vermoeden dat er ergens in huis lekkage is? Graag helpen we je om vast te stellen of dit ook echt het geval is, en zo ja, waar de lekkage precies zit. Lekkage kan namelijk flinke waterschade én meer verbruikskosten veroorzaken. Daarnaast is het vaststellen van lekkage ook handig om lekdetectie vergoed te krijgen. We vergoeden lekdetectie onder de Klaverblad Woonhuisverzekering wanneer er vermoedelijk een leidinglekkage is.

Vasstellen of er lekkage is, en zo ja, waar

Hieronder zie je welke stappen je kunt nemen om erachter te komen van wat voor soort lekkage er sprake is in je woning. En ook om te achterhalen waar de lekkage precies zit.

Let op: een kleine lekkage is niet direct zichtbaar. Controleer regelmatig je kranen, leidingen, kruipruimtes enzovoort, om een klein lek op te sporen. Het is hierbij belangrijk dat de kranen niet lekken en het toilet niet doorloopt.
  • Achterhaal hoe snel je cv-ketel leegloopt. Je kunt hiervoor uiteraard een monteur bellen of laten controleren bij het jaarlijkse onderhoud. Ook kun je zelf de meter bij de cv-ketel in de gaten houden. Deze moet tussen bepaalde waardes staan. Zitten de cijfers op de meter daar steeds onder en gebeurt dat ook snel nadat de cv-ketel is bijgevuld? Dan kan het zijn dat er ergens water wegloopt. Het kan ook zijn dat het expansievat kapot is. Deze gaat vaak korter mee dan de cv-ketel zelf.
  • Kijk of de watermeter doorloopt als er geen water wordt gebruikt.
  • Check of de hoofdkraan is dichtgedraaid. Wordt de lekkage vervolgens minder? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk in een toevoerleiding van water of van de cv-ketel. Als de lekkage hetzelfde blijft, dan is er mogelijk iets met de afvoer of een ander probleem.
  • Lekt het erger als bijvoorbeeld de afvoer van de wastafel of het toilet gebruikt wordt? Dan zit er waarschijnlijk een probleem in dit gedeelte van de afvoer.
  • En lekt het erger als alleen de afvoer van de douche of het bad gebruikt wordt? Dan kan het probleem in de afvoer liggen of er is toch iets anders aan de hand. Zet vervolgens de douchekop op de afvoer en draai de kraan goed open. Wordt de lekkage niet erger? Laat dan het water tegen de randen op de kitvoegen lopen. Loopt er water weg in de naden en kieren? Dan zijn kitranden mogelijk de oorzaak van de lekkage.
  • Bekijk ook of het erger lekt bij gewoon gebruik van de douche of het bad. Misschien komt dit door het ontbreken van of door scheuren in het tegel- en/of voegwerk. Ook kunnen afwijkende of ontbrekende kitvoegen de lekkage veroorzaken. Daarnaast kunnen kitvoegen ook zonder dat je het ziet gaan wijken als de douchebak of het bad onvoldoende ondersteuning heeft en belast wordt.

Schade melden zodra de oorzaak bekend is

Is het gelukt om de oorzaak van de lekkage te achterhalen? Meld de schade dan via je adviseur of gebruik ons online schadeformulier als je geen adviseur hebt. Wij laten je dan zo snel mogelijk weten wat er precies wel en niet verzekerd is.

Als de oorzaak van de lekkage niet te achterhalen is

Heb je vastgesteld dat er lekkage is, alleen is de oorzaak nog steeds lastig te achterhalen? Dan is het verstandig om lekdetectie uit te laten voeren. Neem contact met ons op via 079 - 3 204 410 als u hier vragen over heeft.

Meer informatie over lekdetectie

Bij lekdetectie wordt er met verschillende hulpmiddelen gezocht naar de oorzaak van een lekkage die voor waterschade zorgt. Dit is handig als je een lekkage in huis hebt, maar niet ziet waar het defect precies is. Het uitvoeren van lekdetectie wordt standaard vergoed op de Klaverblad Royaal Woonhuisverzekering.

Lees meer over lekdetectie