Checklist om lekkage vast te stellen Heb je het vermoeden dat er ergens in je huis lekkage is? Met onze checklist kun je lekkage vaststellen of juist uitsluiten.

Checklist om lekkage vast te stellen

Heb je het vermoeden dat er ergens in huis lekkage is? Graag helpen we je om vast te stellen of dit ook echt het geval is. Lekkage kan namelijk flinke waterschade én meer verbruikskosten veroorzaken. Daarnaast is het vaststellen van lekkage ook nodig om lekdetectie vergoed te krijgen onder de Klaverblad Woonhuisverzekering.

Vaststellen lekkage

Om lekkage vast te stellen maken we onderscheid in grote en kleine lekkages. Hieronder zie je welke stappen je kunt nemen om erachter te komen van wat voor soort lekkage er sprake is in je woning.

Grote lekkages

  1. Begin met het dichtdraaien van alle kranen. Vergeet hierbij ook niet alle apparaten die water gebruiken uit te zetten.
  2. Kijk nu op het telwerk en de wijzer(s) op uw watermeter. Blijven de radertjes draaien? Dan is er waarschijnlijk sprake van lekkage in de binneninstallatie.
  3. Als de radertjes gewoon stil blijven, dan heb je gelukkig geen grote lekkage.
Let op: een kleine lekkage is niet direct zichtbaar. Controleer regelmatig je kranen, leidingen, kruipruimtes enzovoort, om een klein lek op te sporen. Het is hierbij belangrijk dat de kranen niet lekken en het toilet niet doorloopt.

Kleine lekkages

  1. Controleer de watermeter voordat je gaat slapen. Schrijf alle cijfers - de zwarte én de
    rode - op.
  2. Om deze test goed uit te voeren, is het belangrijk dat er die nacht niemand water gebruikt of naar het toilet gaat.
  3. Bekijk de ochtend daarna weer de watermeter en controleer of de cijfers veranderd zijn. Als dit niet het geval is, dan heb je geen kleine lekkage. Zie je wél andere cijfers? Dan is er ergens in huis waterverlies en heb je lekkage.

Er is lekkage. Wat nu?

Als je door bovenstaande stappen hebt vastgesteld dat er lekkage is, dan is het verstandig om lekdetectie uit te laten voeren. Neem contact met ons op via 079 - 3 204 410. Wij zorgen er dan voor dat het lekdetectiebedrijf je belt voor een afspraak.

Meer informatie over lekdetectie

Bij lekdetectie wordt er met verschillende hulpmiddelen gezocht naar de oorzaak van een lekkage die voor waterschade zorgt. Dit is handig als je een lekkage in huis hebt, maar niet ziet waar het defect precies is. Het uitvoeren van lekdetectie wordt standaard vergoed op de Klaverblad Royaal Woonhuisverzekering.

Lees meer over lekdetectie