Een ouder product is minder waard Wist u dat bij het uitkeren van een schadeclaim wij naar de dagwaarde van het beschadigde product kijken?

Een ouder product is minder waard

Bij het uitkeren van een schadeclaim kijken verzekeraars, en wij dus ook, naar de dagwaarde van het product en het verzekerde bedrag. Een gebruiksartikel wordt nu eenmaal steeds minder waard na verloop van tijd. Het zou dan toch een beetje gek zijn, als u altijd de nieuwwaarde vergoed krijgt. Ook krijgt u uiteraard niet meer vergoed dan het verzekerde bedrag waarvoor u gekozen heeft.

Nieuwwaarde 

Ons uitgangspunt is om bij een schade de nieuwwaarde te vergoeden. In een aantal gevallen kijken we naar de reparatiekosten, dagwaarde of marktwaarde. Voorwaarde voor een volledige vergoeding is dat het door u gekozen verzekerde bedrag niet te laag is.

Reparatie

Wij vergoeden de reparatiekosten als deze lager zijn dan nieuwwaarde, dagwaarde of marktwaarde. Als uw spullen na reparatie minder waard zijn dan voor de schade, dan vergoeden wij ook deze waardevermindering.

Wanneer dagwaarde

Wij vergoeden de dagwaarde bij de volgende spullen:

  • Voor onderdelen en accessoires van auto’s. Voor bromfietsen, snorfietsen, caravans, aanhangers, zitgrasmaaiers, vaartuigen, surfplanken en onderdelen en accessoires hiervan.
  • Spullen waarvan de dagwaarde minder dan 40% van de nieuwwaarde is.
  • Spullen die u niet gebruikt.
  • Spullen die u gehuurd of in bruikleen heeft.
  • Zonweringen, vlaggenstokken, (schotel)antennes, rolluiken en schuttingen.

Wanneer marktwaarde

Wij vergoeden de marktwaarde bij:

  • muziekinstrumenten, antiek en kunstvoorwerpen
  • verzamelingen (tot maximaal 40% van de cataloguswaarde).

Altijd een vergoeding

Sommige producten zijn na verloop niets meer waard. Economisch dan. Omdat u het nog wel gebruikt, heeft het voor u wel waarde. We vergoeden daarom altijd minimaal 15% van de huidige nieuwwaarde.

Berekenen dagwaarde

Hoe we de dagwaarde berekenen, verschilt per product. We kijken hierbij naar:

  • De waarde en merk van het product (een gewilde telefoon houdt langer zijn waarde dan een onbekend merk).
  • Hoe lang en intensief u het al gebruikt (bij intensief gebruik slijt iets sneller).
  • De verwachte levensduur (het ene product gaat langer mee dan het ander).

Voor een groot aantal producten werken we hiervoor met eigen standaard afschrijvingslijst.

Onderverzekerd

Bij het afsluiten van uw inboedel- en woonhuisverzekering heeft u gekozen voor een verzekerd bedrag dat toen bij uw situatie paste. Eventueel met een garantie tegen onderverzekering. Als er daarna veel veranderd is, kan het verzekerde bedrag te laag zijn voor de geclaimde schades. U bent dan onderverzekerd. Wij vergoeden dan slechts een deel van de schade. Ook als het gaat om het herstellen van uw woning.

Schade-expert

Als wij een schade-expert inzetten om de schade vast te stellen, dan bepaalt deze deskundige de waarde van de producten. Dit kan afwijken van onze eigen afschrijvingslijsten.

Met de Klaverblad Woonhuis- en Inboedelverzekering bent u gewoon goed verzekerd.

<< terug