Preventietips inbraak Wat kun je zelf doen om je woning minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers?

Preventietips inbraak

Een inbraak voorkomen kan nooit helemaal. Wel kun je zelf het risico op een woninginbraak wat verkleinen. Denk hierbij aan het beveiligen van je huis met bepaalde inbraakpreventiemiddelen, een slot dat voldoet aan het Politiekeurmerk of iets simpels zoals het aanlaten van een klein lampje. Wij helpen je graag met nog een aantal inbraakpreventie tips. Zo kun je het de inbreker nét iets moeilijker maken.

Anti-inbraaktips die altijd handig zijn

Inbraak voorkomen is lastig, maar met een paar praktische anti-inbraaktips maak je je woning in ieder geval minder aantrekkelijk voor inbrekers. Een woninginbraak gebeurt tenslotte vooral als inbrekers vermoeden dat er iets te halen valt.

  1. Sluit alle ramen en doe de deuren op slot, ook als je maar voor eventjes weggaat.
  2. Laat binnen een lamp aan, zodat het lijkt alsof er wel iemand thuis is.
  3. Gebruik een schemerschakelaar of bewegingssensor voor de buitenverlichting, want inbrekers werken het liefst in het donker.
  4. Zorg dat er geen hulpmiddelen (zoals een trap of prullenbak) voor inbrekers staan, waarmee ze makkelijker een open raampje kunnen bereiken.
  5. Laat sleutels nooit aan de binnenkant in het slot zitten.
  6. Leg waardevolle spullen en verpakkingsmateriaal van nieuwe dure apparatuur uit het zicht.
  7. Geef de indruk dat er iemand thuis is door kopjes op tafel te laten staan.
  8. Verstop geen extra bosje sleutels onder de deurmat of op een andere ‘geheime’ plek.
  9. Sluit je aan bij een Whatsapp Buurt Preventie of start er zelf één.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Wist je dat er 75% minder kans op een inbraak is als je woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft? Als je zo'n keurmerk wil, kun je voor advies naar een installatiebedrijf dat dit PKVW-keurmerk verstrekt.

Hang- en sluitwerk om een woninginbraak te voorkomen

Naast de praktische anti-inbraak tips die je zelf eenvoudig kunt toepassen, zijn er ook wat technische maatregelen voor een beveiligd huis. Met de volgende tips pak je inbraakpreventie nog grondiger aan:

  1. Gebruik sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk. Zo’n slot herken je aan het SKG®-logo, met sterren.
  2. Heb je een schuifpui? Deze zijn extra gevoelig voor inbraak. Breng een speciaal slot aan.
  3. Installeer een inbraakalarmsysteem. Deze geeft je een signaal als er aanwezigheid van een inbreker wordt herkent. Dit kan een inbraakalarm op locatie zijn of een stil alarm.
  4. Hang webcams op in huis om bewegingen te signaleren.
  5. Zorg ervoor dat je altijd kunt zien wie er voor de deur staat. Bijvoorbeeld door glas naast de deur te plaatsen of een deurspion.
  6. Zorg voor stevig hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en lichtkoepels.
  7. Beveilig ook de bovenverdieping van je woning. Denk aan ramen, dakramen en eventuele balkondeuren.

Beveilig je huis met een alarmsysteem

Dat een goed beveiligd huis inbrekers afschrikt, hoeven we je vast niet te vertellen. Dit doe je bijvoorbeeld met een alarmsysteem. Tegenwoordig zijn er allerlei alarmsystemen met ieder zijn eigen functionaliteiten. We leggen er hieronder een paar uit.

Inbraakalarmsystemen

Inbraakpreventie tips voor nieuwbouwhuizen

Ook in een nieuwe woning is er zeker een kans op inbraak. Er zijn misschien nog niet veel kostbare eigendommen te halen, maar inbrekers nemen bijvoorbeeld ook cv-ketels of andere apparatuur mee. Om een inbraak in je nieuwbouwhuis te voorkomen, hebben wij de volgende inbraakpreventie tips:

  1. Ben je nog bezig met klussen? Sluit altijd alle ramen en deuren als je weer weggaat en lucht alleen als je in de nieuwbouwwoning bezig bent.
  2. Slaap gelijk in je nieuwe woning, als dat mogelijk is.
  3. Gebruik verlichting om te laten zien dat het huis bewoond is.
  4. Maak kennis met de buren en houd voor elkaar een oogje in het zeil.
  5. Verwijder het front van de cv-installatie, zolang je nog niet verhuisd bent naar je nieuwbouwwoning. Hij is dan niet niets meer waard voor een eventuele inbreker.
  6. Voorzie je nieuwbouwhuis van buitenverlichting en een alarmsysteem, ook al woon je er nog niet.

Algemene inbraakpreventie tip bij verhuizen

Zorg ervoor dat de inboedelverzekering voor je nieuwe woning ingaat op de dag van de sleuteloverdracht. Met de Klaverblad Royaal inboedelverzekering ben je verzekerd voor inbraak.

Voorkom inbraak tijdens je vakantie

Inbrekers hebben natuurlijk het liefst vrij spel. En wanneer kunnen zij nou beter inbreken in je woning dan tijdens je vakantie? Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te vertrekken en je woning er zo bewoond mogelijk uit te laten zien in je afwezigheid. Deze tips helpen een inbraak tijdens je vakantie te voorkomen:

  1. Ga je wat langer weg? Vraag iemand de post van de deurmat te halen en het uit het zicht weg te leggen.
  2. Spreek bijvoorbeeld ook met de buren af om op elkaars huis te letten.
  3. Gebruik verlichting met een tijdsschakelaar, zodat het net lijkt alsof je thuis bent.
  4. Pak het liefst niet recht voor je woning de auto, caravan of camper in.
  5. Zet je adres niet op een kofferlabel als je vliegt. Inbrekers kunnen rondhangen in de vertrekhal en weten zo in welk huis ze hun gang kunnen gaan.
  6. Deel je vakantiebelevingen niet op social media, zoals Facebook en Instagram. Bewaar de mooie afbeelding en leuke ervaringen tot je weer thuis bent.

Inbraak verzekerd

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt, maar als er bij je wordt ingebroken dan ben je met onze gewoon goede Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering verzekerd voor de schade na een inbraak.

Inbraak/diefstal melden

Is er bij je ingebroken en ben je bij ons verzekerd? Dan kun je via de verzekeringsadviseur of met het online formulier de inbraak of diefstal melden. Wij helpen je graag!

Meer Preventietips