Preventietips inbraak Wat kunt u zelf doen om u woning minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers?

Preventietips inbraak

Een inbraak voorkomen, kan nooit helemaal. Wel kunt u zelf het risico op een woninginbraak verkleinen. Denk hierbij aan het beveiligen van uw huis met bepaalde inbraakpreventiemiddelen, een slot dat voldoet aan het Politiekeurmerk of iets simpels als het aanlaten van een klein lampje. Wij helpen u graag aan nog een paar van dit soort inbraakpreventie tips. Zo kunt u het de inbreker net iets moeilijker maken.

Anti-inbraaktips die altijd handig zijn

Inbraak voorkomen is lastig, maar met een paar praktische anti-inbraaktips maakt u uw woning in ieder geval minder aantrekkelijk voor inbrekers. Een woninginbraak gebeurt tenslotte vooral als inbrekers vermoeden dat er iets te halen valt.

 1. Sluit alle ramen en doe de deuren op slot, ook als u maar voor eventjes weggaat.
 2. Laat binnen een lamp aan, zodat het lijkt alsof er wel iemand thuis is.
 3. Gebruik een schemerschakelaar of bewegingssensor voor de buitenverlichting, want inbrekers werken het liefst in het donker.
 4. Zorg dat er geen hulpmiddelen (zoals een trap of prullenbak) voor inbrekers staan, waarmee ze makkelijker een open raampje kunnen bereiken.
 5. Laat sleutels nooit aan de binnenkant in het slot zitten.
 6. Leg waardevolle spullen en verpakkingsmateriaal van nieuwe dure apparatuur uit het zicht.
 7. Geef de indruk dat er iemand thuis is door kopjes op tafel te laten staan.
 8. Verstop geen extra bosje sleutels onder de deurmat of op een andere ‘geheime’ plek.
 9. Sluit u aan bij een Whatsapp Buurt Preventie of start er zelf één.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Wist u dat er 80% minder kans op een geslaagde inbraak is als uw woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft? Als u zo'n keurmerk wil, kunt u voor advies naar een installatiebedrijf dat dit PKVW-keurmerk verstrekt.

Hang- en sluitwerk om een woninginbraak te voorkomen

Naast de praktische anti-inbraak tips die u zelf eenvoudig kunt toepassen, zijn er ook wat technische maatregelen voor een beveiligd huis. Met de volgende tips pakt u inbraakpreventie nog grondiger aan:

 1. Gebruik sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk. Zo’n slot herkent u aan het SKG®-logo, met sterren.
 2. Heeft u een schuifpui? Deze zijn extra gevoelig voor inbraak. Breng een speciaal slot aan.
 3. Installeer een inbraakalarmsysteem. Deze geeft u een signaal als er aanwezigheid van een inbreker wordt herkent. Dit kan een inbraakalarm op locatie zijn of een stil alarm.
 4. Hang webcams op in huis om bewegingen te signaleren.
 5. Zorg ervoor dat u altijd kunt zien wie er voor de deur staat. Bijvoorbeeld door glas naast de deur te plaatsen of een deurspion.
 6. Zorg voor stevig hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en lichtkoepels.
 7. Beveilig ook de bovenverdieping van uw woning. Denk aan ramen, dakramen en eventuele balkondeuren.

Beveilig uw huis met een alarmsysteem

Dat een goed beveiligd huis inbrekers afschrikt, hoeven we u vast niet te vertellen. Dit doet u bijvoorbeeld met een alarmsysteem. Tegenwoordig zijn er allerlei alarmsystemen met ieder zijn eigen functionaliteiten. We leggen er hieronder een paar uit.

Inbraakalarmsystemen

Inbraakpreventie tips voor nieuwbouwhuizen

Ook in een nieuwe woning is er zeker een kans op inbraak. Er zijn misschien nog niet veel kostbare eigendommen te halen, maar inbrekers nemen bijvoorbeeld ook cv-ketels of andere apparatuur mee. Om een inbraak in uw nieuwbouwhuis te voorkomen, hebben wij de volgende inbraakpreventie tips:

 1. Bent u nog bezig met klussen? Sluit altijd alle ramen en deuren als u weer weggaat en lucht alleen als u in de nieuwbouwwoning bezig bent.
 2. Slaap gelijk in uw nieuwe woning, als dat mogelijk is.
 3. Gebruik verlichting om te laten zien dat het huis bewoond is.
 4. Maak kennis met uw buren en houd voor elkaar een oogje in het zeil.
 5. Verwijder het front van uw cv-installatie, zolang u nog niet verhuisd bent naar uw nieuwbouwwoning. Hij is dan niet niets meer waard voor een eventuele inbreker.
 6. Voorzie uw nieuwbouwhuis van buitenverlichting en een alarmsysteem, ook al woont u er nog niet.

Algemene inbraakpreventie tip bij verhuizen

Zorg ervoor dat de inboedelverzekering voor uw nieuwe woning ingaat op de dag van de sleuteloverdracht. Met de Klaverblad Royaal inboedelverzekering bent u verzekerd voor inbraak.

Voorkom inbraak tijdens uw vakantie

Inbrekers hebben natuurlijk het liefst vrij spel. En wanneer kunnen zij nou beter inbreken in uw woning dan tijdens uw vakantie? Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te vertrekken en uw woning er zo bewoond mogelijk uit te laten zien in uw afwezigheid. Deze tips helpen een inbraak tijdens uw vakantie te voorkomen:

 1. Gaat u wat langer weg? Vraag iemand de post van de deurmat te halen en uit het en uit het zicht weg te leggen.
 2. Spreek bijvoorbeeld ook met uw buren af om op elkaars huis te letten.
 3. Gebruik verlichting met een tijdsschakelaar, zodat het net lijkt alsof u thuis bent.
 4. Pak het liefst niet recht voor uw woning uw auto, caravan of camper in.
 5. Zet uw adres niet op een kofferlabel als u vliegt. Inbrekers kunnen rondhangen in de vertrekhal en weten zo in welk huis ze hun gang kunnen gaan.
 6. Deel uw vakantiebelevingen niet op social media, zoals Facebook en Instagram. Bewaar de mooie afbeelding en leuke ervaringen tot u weer thuis bent.

Inbraak verzekerd

U hoopt het natuurlijk niet, maar als er bij u wordt ingebroken dan bent u met onze gewoon goede Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering verzekerd voor de schade na een inbraak.

Inbraak/diefstal melden

Is er bij u ingebroken en bent u bij ons verzekerd? Dan kunt u via uw assurantieadviseur of met het online formulier de inbraak of diefstal melden. Wij helpen u graag!

Meer Preventietips