Wat te doen vóór, tijdens en na hevige regen Hevige regenbuien op komst? Wateroverlast kan voor veel schade zorgen. Neem daarom maatregelen als buienradar alarm slaat, maar weet ook wat u moet tijdens en na het noodweer.

Wat te doen vóór, tijdens en na hevige regen

In Nederland regent het vaak, en soms ook hard. Zo zien we de afgelopen weken in Limburg steeds vaker veranderen in rivieren en lopen woningen onder. De schade kan hierdoor kan snel oplopen. Reden genoeg om daarom extra goed te letten op de punten in dit blog. Loopt u in en om het huis toch schade op? Ook leggen we uit wat er verzekerd is via onze woonverzekeringen.

Vóór de regen

Komen er extreme regenbuien aan? Dan heeft u hopelijk nog genoeg tijd om uw huis klaar te maken voor het noodweer. Denk hierbij aan de volgende tips:

1. Sluit ramen en deuren

Het klinkt vanzelfsprekend, maar een eerste en goede stap om te nemen bij aankomend noodweer is het sluiten van alle ramen en deuren. Soms vergeet u net even dat ene raam op zolder, dus let er op dat u elke ruimte in huis even naloopt. Heeft u zonwering? Vergeet ook die niet in te klappen.

2. Leeg de dakgoten

Om regenwater goed af te laten voeren, is het belangrijk dat u de dakgoten regelmatig leeg en schoonmaakt. Te veel takken en bladeren in de dakgoten verstoppen de boel namelijk snel en daardoor kan lekkage ontstaan.

3. Houd het regenwater op peil

Door extreme regen kan het riool moeite hebben om water af te voeren. Soms stroomt het dan via de toiletpot de wc-ruimte in. Heel vervelend (en onsmakelijk). Buiten een regenpijp losmaken kan ervoor zorgen dat het rioolwater op die plek naar buiten komt. Ook een regenton is een mooi middel om extra water op te vangen bij heftige regenval.

Het onderhoud van je huis

Het goed onderhouden van uw huis is het hele jaar door belangrijk. Bijvoorbeeld het controleren van al het voegwerk, een eventuele dakkapel of kelder. Is alles nog wel waterdicht? En probeer ook wat groen aan te leggen in uw tuin. Ook dat zorgt voor een betere afvoer van regen.

Tijdens en na de regen

In alle hectiek van extreem weer is het lastig, maar wel erg belangrijk, om snel te handelen. Probeer in ieder geval de volgende stappen zo snel mogelijk te nemen:

1. Haal de stroom eraf

Zoals u weet, is water en stroom een gevaarlijke combinatie. Regent het hard en verwacht u dat het water uw huis gaat in gaat komen? Haal dan zo snel mogelijk de stroom eraf.

2. Zet spullen hoog en droog

U wilt natuurlijk zo min mogelijk schade oplopen. Probeer daarom waardevolle spullen hoog en droog te zetten, zodat het water daar niet bij kan komen.

3. Sluiten afvoeren af

Met een stop, theedoek of andere prop kunt u de afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes afsluiten.

4. Sluit de kieren van uw deuren

Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken om openingen, bij bijvoorbeeld deuren, af te dichten.

5. Wacht tot het water terug is getrokken om de schade te bekijken

Pas als het water weer weg is, kunt u de schade echt goed zien. Begin, zodra dit het geval is, direct met opruimen, schoonmaken en neem contact op met uw verzekeringsadviseur als u dringend hulp nodig heeft.

Waterschade aan huis verzekerd met de Klaverblad (Royaal) Woonverzekeringen

Heeft u bij ons een (Royaal) woonverzekering, dan helpen we u graag bij schade door wateroverlast. Wel kijken we naar de situatie waaruit de schade is ontstaan. Is de regen bijvoorbeeld naar binnen gekomen doordat u ramen en deuren open heeft laten staan, dan vergoeden wij dit niet.

Tips voor bij uw schademelding na wateroverlast

Als u schade door wateroverlast heeft opgelopen dan is dat natuurlijk erg vervelend. We helpen u daarom graag bij het snel en goed afhandelen van uw schademelding. Hierbij wat tips:

  1. Meld uw schade online of neem contact op met uw adviseur.
  2. In sommige gevallen komt er een schade-expert langs. Deze persoon bekijkt hoe groot de schade is en helpt u bij het inschakelen van een schoonmaak- of herstelbedrijf.
  3. Probeer verdere schade te voorkomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zandzakken en het afsluiten van elektrische apparaten.
  4. Maak foto’s van alle beschadigingen en omschrijf de situatie zo volledig mogelijk.
  5. Stel een lijst samen van alle spullen die beschadigd of kwijt zijn. Geef hierbij een omschrijving van de spullen en noem ook het jaar van aankoop en de geschatte waarde.
  6. We kunnen ons voorstellen dat u graag begint met het opruimen schoonmaken. Begin daar gerust mee zodra u alle foto's van de schade heeft gemaakt. Gooi weg wat niet meer bruikbaar is en geef andere spullen de ruimte om te laten drogen.

Wateroverlast? We helpen u graag!

Hevige regen zorgt regionaal voor veel waterlast. Heeft u zelf schade opgelopen? We staan voor u klaar om te helpen! Meld uw schade online of neem contact op met uw verzekeringsadviseur. Als u dringend hulp nodig heeft, bel dan met onze medewerkers via 079 - 3 204 410. We helpen u dan zo snel mogelijk.