Zo onderhoud je je rookmelders Het is alweer een tijdje verplicht om rookmelders in huis te hebben. Maar hoe onderhoud je een rookmelder eigenlijk? We zetten belangrijke onderhoudstips voor je op een rij.

Zo onderhoud je je rookmelders


Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in huis te hebben. Sterker nog: het is vanaf die datum zelfs verplicht om op íedere verdieping in huis een rookmelder te hebben. Fijn, want dat is wel zo veilig. Om er van op aan te kunnen dat ze goed hun werken blijven doen, is het belangrijk dat je je rookmelders goed onderhoudt. We helpen je graag met een aantal belangrijke onderhoudstips.

1. Test je rookmelders minstens 1 keer per maand

Hangt er op iedere verdieping in huis een rookmelder? Dan ben je in ieder geval al goed bezig! Maar dat je rookmelders hebt, wil nog niet zeggen dat ze allemaal werken zoals het moet. Daarom is het belangrijk om minstens 1 keer per maand je rookmelders te testen. Zo weet je zeker dat ze naar behoren werken. Handig: plan dit op een vast moment in de maand, zodat het goed in je systeem komt.

    Hoe test je je rookmelder?

    Je kunt je rookmelder testen door de testknop in te drukken. Die zit meestal in het midden of aan de zijkant. Laat de knop los of druk ‘m juist opnieuw in om het alarm te stoppen. Hoor je na 20 seconden geen of een heel zacht geluid? Dan is de batterij aan vervanging toe. Plaats een nieuwe batterij en test opnieuw. Nog steeds niks? Dan is het tijd voor een nieuwe rookmelder.

    Extra tip: zorg voor oordoppen voor tijdens het testen - het geluid kan best schel zijn.

    2. Vervang de batterij (of rookmelder zelf) op tijd

    Rookmelders gaan maximaal 10 jaar mee. Maar het kan ook zomaar zijn dat jouw rookmelder een stuk korter meegaat. Zo is een rookmelder met een houdbaarheid van 5 jaar bijvoorbeeld ook heel gangbaar. Aan de achterkant van je rookmelder zit als het goed is een sticker waarop je de productie- en vervangdatum kunt zien. Handig om de vervangdatum duidelijk op de zijkant van de rookmelder te schrijven en/of de datum gewoon alvast in je agenda te noteren. Zo vergeet je niet om je rookmelder tijdig te vervangen.

    3. Maak je rookmelders schoon

    Op een vals alarm zit je natuurlijk niet te wachten. Die worden bijvoorbeeld veroorzaakt door stof en spinnenwebben die zich op de rookmelder verzamelen. Viezigheid op je rookmelder kan er zelfs voor zorgen dat-ie niet afgaat op de momenten dat het juist wel nodig is. Daarom is het goed om iedere maand een vochtig doekje over je rookmelder(s) te halen. Zorg er wel voor dat het doekje niet té nat is; er mag namelijk geen water in de rookmelder terechtkomen.

    Grondige schoonmaak van je rookmelders

    Het is een goed idee om het 2 keer per jaar wat grondiger aan te pakken en je rookmelder aan de binnen- en buitenkant onder handen te nemen. Gebruik hiervoor het liefst een stofzuiger voorzien van een opzetstuk met een zachte borstel. Reinigings- of oplosmiddelen mag je in de kast laten; die kunnen de rookmelder beschadigen. Net zoals dat je beter geen luchtverfrisser of haarlak in de buurt van een rookmelder kunt spuiten trouwens.

    4. Verf je rookmelders niet

    We hadden het net al even over chemische producten zoals haarspray en luchtverfrisser. En dat je die beter uit de buurt van je rookmelder kunt houden. Datzelfde geldt voor het verven voor je rookmelder. Want hoewel dat misschien een goed idee lijkt om die in dezelfde kleur van bijvoorbeeld je plafond te verven of spuiten, kun je dat beter niet doen. Verf kan rookmelders namelijk beschadigen en de openingen waardoor de melder rook detecteert verkleinen. Dat kan ervoor zorgen dat de rookmelder rook (en brand dus) minder goed kan vaststellen.

    Preventietips tegen brandschade

    Rookmelders helpen je om rook of brand snel te detecteren, maar het liefst wil je brand in huis natuurlijk helemaal voorkomen. We hebben een aantal preventietips opgesomd waarmee je de kans op een woningbrand kunt verkleinen. Lees ze terug in deze blog over preventietips brand.

      Verzekerd tegen brandschade?

      Met onze Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering verzekerd voor brandschade die je niet zelf had kunnen voorkomen. Wel zo’n fijn idee.

      Ontdek onze Woonverzekeringen