Preventietips brand Een brand ontstaat vaak in de keuken. Van het ophangen van rookmelders tot het plannen van een vluchtroute: zo kun je brand voorkomen.

Preventietips brand

Brand in huis hoop je natuurlijk nooit mee te maken. En de bijkomende brandschade is net zo vervelend. Een brand voorkomen is misschien niet helemaal mogelijk, maar wel zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om de kans op een woningbrand te verkleinen. Wij vertellen je daarom graag meer over brandveiligheid in huis en zetten een paar handige brandpreventietips voor je op een rijtje. De belangrijkste tip? Hang een rookmelder op.

Oorzaken brand in huis

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor brand in huis. Vaak is brand in het huis het gevolg van kortsluiting door een verkeerde aansluiting, verkeerd gebruik van of een defect in elektrische apparaten, onoplettendheid óf een vlam in de pan. De keuken is vaak de plek waar brand ontstaat. Wees dus alert en maak je huis zo brandveilig mogelijk.

Brand in huis wordt het meest veroorzaakt door:

  • Verkeerd gebruik van of defect in elektrische apparaten
  • Vlam in de pan
  • Slecht onderhoud
  • Onoplettendheid

Brand voorkomen? Let dan hier op.

Natuurlijk wil je brand voorkomen. Maar hoe doe je dat dan precies? Wij leggen je hieronder uit wat je zelf kan bijdragen aan de brandveiligheid van de woning.

Verplicht vanaf 1 juli 2022: een rookmelder op elke verdieping

Wist je dat het in Nederland vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben? Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Zeker als je slaapt, ruik je niets en word je van rooklucht dus ook niet wakker. Van het geluid van een rookmelder gelukkig wel. Het alarm van een rookmelder waarschuwt je dat er brand is en de rooklucht zich door de woning verspreid. En hoe eerder je gealarmeerd wordt, hoe meer tijd je hebt om het huis veilig te verlaten. Meer informatie over rookmelders lees je op de website van de brandweer.

Brand door de wasdroger en andere elektrische apparaten

  1. De combinatie van stof en hoge temperaturen in de wasdroger is ideale omstandigheid voor brand. Zorg er bij elektrische apparaten, zoals een wasdroger, voor dat er genoeg ruimte is om de warmte af te voeren en houd de filters en/of kieren altijd schoon en stofvrij.
  2. Sluit de wasdroger altijd direct aan op een geaard wandstopcontact.
  3. Als je rolhaspels hebt, rol deze dan helemaal uit zodat de snoeren niet smelten door de warmte en brand veroorzaken. Controleer andere snoeren regelmatig op beschadigingen.
  4. De meest bekende brandveroorzaker is de overbelasting van een stopcontact door stekkerdozen met elkaar te verbinden. Doe dit dus niet en gebruik alleen goedgekeurde en geaarde stekkerdozen.
  5. Laat opladers niet in het stopcontact zitten met of zonder smartphone, tablet, laptop of ander oplaadbaar apparaat eraan. Er is ook kans op oververhitting als het aangesloten apparaat volledig opgeladen is. Laad je apparatuur dus niet op als je naar bed gaat of weggaat.
  6. Gebruik voor het opladen van je apparaten alleen de meegeleverde, gecertificeerde en onbeschadigde opladers.
  7. Zet apparaten die je niet gebruikt echt uit, in plaat van op standby of slaapstand. Dan weet je zeker dat er geen warmte vrijkomt en het helpt brand voorkomen.
  8. Zet een wasdroger of ander elektrisch apparaat niet aan als je weggaat of gaat slapen. Je kunt dan zeker niet ingrijpen als er brand in huis ontstaat.
  9. Neem geen mobiele apparatuur mee naar bed. Als je in slaap valt met je mobiele apparatuur in bed, dan kan het apparaat verstopt raken tussen de dekens. Het kan dan zijn warmte niet meer kwijt en dus ontstaat er kans op brand.
  10. Laat een expert naar de stoppenkast of de bedrading van je huis kijken als je stoppen vaak doorslaan. Mogelijk kan brand door kortsluiting zo voorkomen worden.

Brand in huis door lampen, kaarsen of roken

  1. Houd lampen en kaarsen op afstand van gordijnen en meubels. Het vlammetje van de kaars of de hitte van de lamp veroorzaakt snel schroeiplekken en brand.
  2. Rook je of woon je samen met iemand die rookt, rook dan buiten.
  3. Check altijd goed of de sigaret echt uit is als je de deur uitgaat of naar bed gaat. Bij branden die ontstaan door roken in huis is een sigaret die niet goed is uitgedrukt of iemand die in slaap valt met een sigaret in de hand namelijk het vaakst de boosdoener.
  4. Let er ook als je veilig buiten rookt op dat je de sigaret goed uit doet en je geen smeulende sigaret in de kliko gooit.

Brand door de cv-ketel of meterkast

  1. Heb je een oude cv-ketel? Oude cv-ketels en slecht onderhouden cv-ketels zijn vaak brandgevaarlijker. Laat hem vervangen door een erkende installateur.
  2. Laat je cv-ketel en groepenkast sowieso elk jaar controleren door een erkende cv-ketel installateur.
  3. Test ook regelmatig de aardlekschakelaar.
  4. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatieruimte in de meterkast is. Gebruik hem niet als opslagplaats.

Brand door koken op gas (of door de afzuigkap)

  1. Zorg ervoor dat de pannen vetvrij zijn.
  2. Houd snoeren uit de buurt van de spoelbak en het gasfornuis.
  3. Leg brandbaar keukentextiel uit de buurt van het gasfornuis.
  4. Blijf tijdens het koken bij het gasfornuis staan.
  5. Vervang regelmatig de filters van de afzuigkap of maak deze schoon. Vet kan snel vlam vatten.
  6. Vlam in de pan? Gebruik geen water om te blussen, maar zet het vuur uit en leg een deksel op de pan.

Belangrijke brandpreventietip: sluit de deuren en maak een vluchtroute

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar een andere brandpreventietip is het sluiten van uw deuren. Zeker als u (en uw huisgenoten) gaan slapen. Ontstaat er brand, dan houden de dichte deuren het vuur en de rook een tijd langer op één plek. En wist je daarnaast dat je bij brand slechts drie minuten hebt om te vluchten? Maar daarom altijd een vluchtroute en bespreek dit met het gezin.

Brand in de tuin

Brand in huis komt misschien vaker voor, maar de kans op brand in de tuin ook zeker aanwezig. Je gebruikt bijvoorbeeld een barbecue, vuurkorf of terrasverwarmer. Houd daarom het volgende in je achterhoofd om brand in de tuin te voorkomen:

  1. Houd een emmer water bij de hand.
  2. Steek de barbecue of vuurkorf niet aan met brandbare vloeistoffen.
  3. Houd afstand van beplanting en zonwering.

Brand door blikseminslag

Brand door blikseminslag komt misschien minder vaak voor. Toch gebeurt het wel degelijk en ontstaat er kortsluiting met brand als gevolg. Lees hieronder wat je zelf kan doen om brandschade door bliksemschade te voorkomen en lees nog meer preventietips voor onweer.

  1. Haal alle stekkers uit de stopcontacten als het onweert.
  2. Schaf het liefst speciale stekkers en contactdozen aan die bestand zijn tegen indirecte blikseminslag.

Zelf je brand blussen?

Hoe sneller je brand in huis signaleert, hoe meer tijd je hebt om in te grijpen of om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen. Wil je vervolgens zelf proberen de brand te blussen? Onthoud dan dat je alleen een beginnende, kleine brand zelf kan blussen. Dit kan je vergelijken met een brand die nog niet veel groter is dan een voetbal. Je doet dit bijvoorbeeld met water, een branddeken of een schuimblusser. Gebruik geen poederblussers, want het poeder kruipt overal in en zorgt voor veel nevenschade. Veel elektrische apparaten gaan namelijk kapot door het poeder.

Brandschade verzekerd

Met onze gewoon goede Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering ben je verzekerd voor brandschade die je niet zelf had kunnen voorkomen. Om brandschade vergoed te krijgen is het daarom belangrijk dat je er zelf zoveel mogelijk aan doet om brandschade te voorkomen. We hopen dat de bovenstaande preventietips je daarbij helpen.

Klaverblad Helpt

Een ingrijpende gebeurtenis als brand, inbraak of een aanrijding veroorzaakt veel materiële schade. Als verzekeraar lossen we dat graag voor je op. En ook helpen we je bij het verwerken van de emotionele schade. Bij Klaverblad draait het namelijk om mensen.

Lees meer over Klaverblad Helpt

Brandschade melden

Heb je brandschade en ben je bij ons verzekerd? Dan kun je via je verzekeringsadviseur of met het online formulier de brandschade melden. Wij helpen je graag!

Meer preventietips