Rechtsbijstand Incasso informatie
De Klaverblad Rechtsbijstand Stichting staat klanten met raad en daad bij. Ook als het gaat om rechtshulp rondom openstaande betalingen.
Als rechtshulpverlener houden we ons daarbij natuurlijk aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor incassodienstverlening. Daarom staat Klaverblad Rechtsbijstand Stichting als incassodienstverlener ingeschreven in het register incassodienstverlening (Justis). In dit register vindt u incassodienstverleners die zonder tussenkomst van een rechter schulden van natuurlijke personen incasseren en vallen onder de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Ons aansluitnummer is 00054.
U heeft een incassobrief gekregen
Heeft u een brief van ons ontvangen waarin staat dat er nog een bedrag openstaat? Dat kan even schrikken zijn. In de brief leest u precies om welk bedrag het gaat, waarom u dat moet betalen, hoe u dat kunt doen en wat de uiterste betaaldatum is. Reageer op tijd, dan voorkomt u extra kosten en verdere stappen.
Wat staat er in de brief?
In de incassobrief vindt u:
- Het bedrag dat nog openstaat.
- Waarom u dat moet betalen.
- Tot wanneer u kunt betalen.
- Hoe u kunt betalen.
Controleer goed of alles klopt. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee. Denkt u dat er iets niet klopt in de brief? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag samen uit of er sprake is van een misverstand en geven waar nodig extra uitleg. U kunt ook vragen om een afspraak bij ons op kantoor.
Hoe betaalt u het bedrag?
Volg de instructies in de brief. Daarin staat precies hoe u het bedrag kunt overmaken. Heeft u betaald? Neem dan contact met ons op via de gegevens in de brief en houdt uw betalingsbewijs bij de hand. Dat is belangrijk als er later nog vragen zijn.
Is betalen in 1 keer lastig?
Soms lukt het niet om direct het hele bedrag te betalen. In dat geval kunt u misschien een betalingsregeling met ons afspreken. Zo betaalt u in termijnen. Belangrijk is wel dat u op tijd contact opneemt. Hoe eerder u dat doet, hoe meer mogelijkheden we hebben.
Geldzorgen?
Heeft u vaker financiële zorgen? Dan kan dat voor veel stress zorgen. De gemeente helpt niet alleen met geldproblemen, maar ook met zaken die daar vaak mee samenhangen. Denk aan hulp bij het vinden van werk of ondersteuning binnen het gezin. Er zijn ook andere instanties die hulp en advies geven over geldzaken:
- Schuldenwijzer:
- Nibud
- Rijksoverheid
- Of bel gratis en anoniem met 0800-8115 van de Stichting Nederlandse Schulproute.
Zelfmoordpreventie: bel 113
Wacht niet te lang. Veel mensen wachten met hulp zoeken terwijl er goede oplossingen zijn. Zet die eerste stap – het lucht vaak al op. Bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie kunt u anoniem terecht. Ze luisteren, denken met u mee en zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Wat als u niets doet?
Als u niet betaalt of geen contact met ons opneemt, kunnen er extra kosten bij komen. Soms volgen er ook juridische stappen. Dat willen we natuurlijk liever voorkomen. Neem daarom op tijd contact op – dan zoeken we samen naar een oplossing.
Niet tevreden? Laat het ons weten
Heeft u een klacht over onze werkwijze? Neem dan contact op met de behandelaar van uw zaak. We zoeken samen naar een oplossing. Komt u er niet uit met de behandelaar? Dan kunt u een klacht indienen bij ons klachtenbureau.
We hopen dat u tevreden bent over hoe ons klachtenbureau uw klacht behandelt. Is dat toch niet het geval? Dan kunt u terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of de rechter. Lees meer over klachtenafhandeling rondom onze rechtshulp.