Meer groen, minder stress Meer groen in de tuin helpt om wateroverlast te voorkomen, maar is ook nog eens heel goed voor de gezondheid. Een klein beetje groen helpt al op 5 belangrijke gebieden, wijzen onderzoeken uit.

Meer groen, minder stress

Van meer biodiversiteit tot minder kans op waterschade: meer groen in de tuin brengt veel voordelen met zich mee. Zo óók voor de gezondheid. We zetten de 5 belangrijkste conclusies uit de onderzoeken naar het effect van groen op je gesteldheid op een rij.

1. Fysieke gezondheid

Mensen die in een groene omgeving wonen voelen zich gezonder en zijn ook gezonder. Ze gaan minder vaak naar de huisarts, hebben minder last van chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en maag- en darminfecties. Adviesbureau KPMG heeft berekend dat investeren in groen leidt tot forse besparingen op zorgkosten en ziekteverzuim. Als 10 miljoen mensen in een groenere omgeving zouden wonen, zou er maar liefst 400 miljoen euro (!) bespaard kunnen worden op zorgkosten.

2. Geestelijke gezondheid

Mensen met stress herstellen sneller in een groene omgeving. Natuur kalmeert emoties, boosheid en frustratie zakken weg en vermoeidheid en somberheid verdwijnen. Ook zorgt groen ervoor dat we ons langer kunnen concentreren.

3. Meer beweging

Buiten zijn leidt altijd tot bewegen. Belangrijk nu mensen vaker overgewicht hebben en steeds minder bewegen. Bewegen is ook goed om te ontspannen. Een groene omgeving nodigt daartoe uit.

4. Sociale contacten

Groene plekken zoals parken zijn dé plekken waar buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan. Het is er makkelijker om een praatje te maken over het weer, de planten die er groeien en de vogels die er zijn. Deze sociale contacten zijn goed om het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan.

5. Veiligheid

Meer groen in de stad zorgt ook voor een veiliger gevoel en minder criminaliteit. Zo komen agressie en geweld in een ‘open’ groene omgeving minder vaak voor.

Op zoek naar groene tips?

Meer groen, ook in de tuin, gaat dus gepaard met heel wat voordelen voor de fysieke en mentale gesteldheid. Nieuwsgierig naar tips om plaats te maken voor groen? Bekijk onze Maak plaats voor groen blogs.

    Meer blogs