Onveilige alternatieven voor de centrale verwarming Energie besparen door een alternatief voor de verwarming te gebruiken? We lichten alternatieve warmtebronnen uit waar je maar beter niet aan kunt beginnen.

Onveilige alternatieven voor de centrale verwarming


De hoge energieprijzen houden ons allemaal bezig. Op het internet gaan er dan ook een hoop creatieve ideeën rond om energie te besparen. Deze alternatieve warmtebronnen brengen alleen vaak best veel risico's met zich mee. We vertellen je welke alternatieven voor de centrale verwarming je maar beter kunt vermijden.

Gevaarlijke situaties voorkomen

Sinds we te maken hebben met torenhoge energieprijzen zien we het steeds vaker in het nieuws. Branden die veroorzaakt zijn door “goedkopere” alternatieven voor de centrale verwarming. Zo kwam er onlangs nog een schokkend bericht uit België waarin een barbecue werd gebruikt om het huis op te warmen. Met het ergst denkbare scenario, een koolmonoxide (CO)-vergiftiging tot gevolg. Een barbecue of vuurkorf binnenshuis gebruiken is natuurlijk levensgevaarlijk. Maar er zijn nog meer alternatieven voor centrale verwarming die flinke risico’s met zich mee kunnen brengen.

Bloempotkachels

Een van de verwarmingsalternatieven die onlangs op social media viraal ging is de bloempotkachel. Een omgekeerde bloempot met waxinelichtjes die veel warmte zou verspreiden. Wat er alleen niet bij wordt vermeld, is dat bloempotkachels niet ongevaarlijk zijn. Zo komen er door de vele waxinelichtjes veel fijnstoffen vrij en staan de kaarsjes niet stabiel in de pot, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Daarbij blijft de warmte ook in de pot zitten en kan het nergens heen. Het kaarsvet kan daardoor gaan branden. Doordat de houder dan vervolgens ook te heet kan worden, zou de bloempot uit elkaar kunnen klappen en kan er brand ontstaan.

Verplaatsbare buitenkachels

Ook van terrasverwarmers en gasstralers is bekend dat ze wel eens binnenshuis worden gebruikt om een woning te verwarmen. Helemaal geen goed idee, want deze kachels zijn écht bedoeld voor buitengebruik. Binnen leveren ze dan ook de nodige gevaren op. Zo nemen ze zuurstof weg en sturen ze de verbrande gassen, zoals koolmonoxide, vervolgens weer de ruimte in.

Ook verplaatsbare petroleum- en oliekachels hebben een opmars gemaakt. Hoewel deze relatief veilig zijn, is het belangrijk dat je waakzaam blijft. Omdat je ze zo makkelijk verplaatst is het namelijk mogelijk dat je ze per ongeluk toch iets te dichtbij meubels of andere stoffen zet. De stralingswarmte kan ervoor zorgen dat deze in de brand vliegen. Ook voor deze kachels geldt dat ze op de zuurstof van de woning werken en vervolgens hun verbrandingsgassen weer uit in de ruimte stoten. Het is daarom belangrijk dat je bij het uitzoeken van een petroleumkachel erop let of deze zuurstofbeveiliging heeft.

Klaverblad helpt

Heb je brand meegemaakt? Naast dat we je als verzekeraar bij materiële schade ontzorgen, helpen we je ook bij het verwerken van de emotionele schade. Lees meer over Klaverblad Helpt.

Veel kaarsen branden

Voor wat extra warmte veel kaarsjes aansteken kan ook misschien een goed idee lijken. In theorie brengt het alleen meer gevaren dan voordelen met zich mee. Eén waxinelichtje levert namelijk ongeveer 30 watt op. Op een koude dag is er zo’n 6.000 watt nodig om een huiskamer te verwarmen. Dat komt dus neer op 200 kaarsjes. Niet zo'n hele duurzame optie dus en ook nog eens niet ongevaarlijk. Zo neemt de kans bij het branden van zoveel kaarsjes enorm toe. Zorg er daarom in ieder geval voor dat kaarsen altijd uit buurt van gordijnen staan en ze in een geschikte houder op een stabiele plek zijn geplaatst. Ook ligt er bij het branden van veel kaarsen een teveel aan koolmonoxide op de loer. Met een paar waxinelichtjes in de huiskamer zal daar gelukkig niet zo snel sprake van zijn. Omdat het inademen van kaarsvetrook wél ook slecht voor je gezondheid is, is het toch goed om hier scherp op te zijn.

Je kookvuur of oven aanzetten

Het aanzetten van je gasvuur verwarmt zéker niet efficiënter dan je centrale verwarming en is daarbuiten ook nog eens gevaarlijker. Ook bij deze vorm van verwarmen haal je namelijk zuurstof uit de lucht en verhoog je je risico op een CO-vergiftiging. Datzelfde geldt voor een elektrische kookplaat en de oven. Bovendien is elektriciteit op dit moment ook een dure energiebron.

Andere warmtebronnen waarmee je op moet passen

Schoorsteen

Jaarlijks zijn er nog altijd duizenden schoorsteenbranden. Een schoorsteenbrand kan door verschillende oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld doordat het rookkanaal vol zit. Lees hier tips om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Elektrische deken

Heerlijk, zo’n elektrische deken in de winter! Het is alleen wel belangrijk om er zorgvuldig mee om te springen. Vervang je elektrische deken op tijd (gemiddeld na zo’n 7 jaar), laat de stekker niet onnodig in het stopcontact zitten en vouw de deken niet, maar rol ‘m op zodat de bedrading niet beschadigt.

Brandgel

Sfeerhaarden of vuurpotten werken op brandgel. Een goedje waar je voorzichtig mee om moet gaan. Bij hoge temperaturen kan er namelijk een gas in de gelpot ontstaan die al bij het kleinste vonkje kan ontploffen. Bewaar brandgel daarom op een koele plek en laat de gelpot helemaal afkoelen voordat je bijvult.

Meer tips voor verwarming alternatieven

  • Zorg altijd voor goed werkende rook- en koolmonoxidemelders in de buurt van je stookplek. Wist je trouwens dat rookmelders ook onderhoud nodig hebben om goed te blijven werken?
  • Zet voor de zekerheid een bak met zand of zout naast het vuur.
  • Blijf altijd in de buurt van de warmtebron die je gebruikt.
  • Kijk uit wanneer je vloeibare brandstof bijvult. Zeker op het moment dat de kachel nog warm is.
  • Voorkom druipend kaarsvet het liefst helemaal, maar houd het zeker uit de buurt van een papieren of houten ondergrond.
  • Voorzie je schoorsteen van een goede vonkenvanger.

Nog meer brand preventietips

    Verzekerd tegen brandschade?

    Met onze Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering ben je verzekerd voor brandschade die je niet zelf had kunnen voorkomen. Wel zo’n fijn idee.

    Ontdek onze Woonverzekeringen
    Vind een verzekeringsadviseur