Verbouwen? Check deze verzekeringen Vergunning binnen, aannemer geregeld: laat die verbouwing maar beginnen! Maar wacht. Zijn uw verzekeringen net zo klaar voor de verbouwing als u?

Verbouwen? Check deze verzekeringen

Vergunning binnen, aannemer geregeld: laat die verbouwing maar beginnen! Wacht. Kijk voor u de sloophamer pakt nog eens goed naar uw verzekeringen. Zijn uw verzekeringen net zo klaar voor de verbouwing als u bent?

1. Woonhuisverzekering

De woonhuisverzekering is, u raadt het al, een verzekering voor uw woonhuis. Deze verzekering wordt ook wel een opstalverzekering genoemd. Gaat u uw woning verbouwen? Bijvoorbeeld een grote aanbouw? Dit horen wij als verzekeraar graag van u als de inhoud van uw huis hierdoor meer dan 50m2 toeneemt. En ook als u uw woning uitbreidt met een bijgebouw van meer dan 25m2. We vragen u dan een nieuwe herbouwwaardemeter in te vullen en passen mogelijk uw verzekering aan. Wat die aanpassing precies is, verschilt. Woont u gewoon in uw huis tijdens de verbouwing? Dan blijft de dekking hetzelfde. Maar als u tijdelijk niet in uw huis kunt wonen door bouwwerkzaamheden, dan is niet alles meer gedekt.

Dat komt omdat het risico hoger is. Een leegstaand huis waar geklust wordt, is gevoeliger voor inbraken en schade door klussen. Tegen grote gebeurtenissen als brand of storm blijft u gewoon verzekerd. Andere schades worden alleen vergoed als u aantoont dat het door iets anders dan de verbouwing is veroorzaakt. Is er ingebroken in uw nieuwe huis? De schade die daardoor is ontstaan, is verzekerd als de braaksporen aan de buitenkant van de woning zitten.

2. Inboedelverzekering

Een verbouwing betekent: héél veel losse klusspullen. Daar kan van alles mee gebeuren, zeker als er geklust wordt. Heeft u bijvoorbeeld een huis gekocht en gaat u daar eerst een langere periode in klussen zonder er te wonen? Dat horen wij dan graag van u. Zo kunnen wij de dekking van uw inboedelverzekering aanpassen en zijn uw spullen beperkt verzekerd tijdens de verbouwing. Woont u tijdens het klussen gewoon in de woning? Dan verandert er niets aan de dekking van uw verzekering.

Grote kans dat u de verbouwing aangrijpt om ook uw interieur een update te geven. Dat betekent: nieuwe meubelen. Gelukkig heeft u garantie tegen onderverzekering doordat u bij het afsluiten van uw inboedelverzekering een inboedelwaardemeter invult. Zo bent u dus gewoon goed verzekerd als u iets nieuws koopt.

3. Rechtsbijstandverzekering

Bij een verbouwing komt een hoop kijken. U hoopt natuurlijk dat alles in één keer goed gaat, maar eerlijk is eerlijk, dat gaan de meeste verbouwingen niet. Het kan zelfs gebeuren dat u er niet uit komt met de aannemers of andere vakmensen. Met een rechtsbijstandsverzekering Wonen staat u er niet alleen voor als het werk niet volgens afspraak wordt uitgevoerd of als er minder werk verzet wordt dan afgesproken. Check daarom vóór u gaat verbouwen of u goed gedekt bent. Heeft u geen Rechtsbijstandverzekering? Sluit hem dan op tijd af.

Meer informatie leest u in de blog Huis verbouwen? Sluit een rechtsbijstandverzekering af.

Zijn uw woonverzekeringen up-to-date?

Het is handig om uw inboedelverzekering en woonhuisverzekering regelmatig na te lopen. Gaat u verbouwen of verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door zodat we uw verzekering kunnen aanpassen. Op die manier voorkomt u ook weer onder- of oververzekering. Uw adviseur helpt u daar natuurlijk graag mee. Als u geen adviseur heeft, dan kunt u het ook zelf online regelen.