Zo creëer je een onderhoudsvrije én groene tuin  Vaak kiezen mensen voor tegels in de tuin omdat het makkelijk lijkt. Dat valt alleen in de praktijk vaak tegen. Met de juiste keuzes kan een groene tuin ook bijna onderhoudsvrij zijn.

Zo creëer je een onderhoudsvrije én groene tuin

Veel mensen kiezen voor tegels in hun tuin om zo lekker weinig onderhoud te hebben. Vooral tegels en weinig groen kan alleen juist ook nadelen met zich mee brengen. Zo kan met veel tegels water bijvoorbeeld minder goed weglopen. Daarentegen zorgt een groene tuin voor minder stress. Met onze tips creëer je een groene tuin waar je haast geen onderhoud aan hebt.

1. Kies de juiste planten

    De ene tuin krijgt veel zon, de andere juist meer schaduw. Kijk dus eerst hoeveel zon en schaduw het stuk tuin dat je gaat beplanten krijgt. Vervolgens plant je daar de planten die er het beste bij passen. Die zijn dan wel vaak iets kleiner en voorzien van minder bloemen, maar je hoeft deze maar eenmalig te planten. Daarna groeien ze vanzelf groter.

    2. Zorg voor wat variatie

    Variatie ziet er leuker uit én is aantrekkelijker voor bijen en vogels. Let ook goed op de hoogte van je beplanting. Hoe hoger de plant, hoe langer ook de wortels zijn en hoe makkelijker de plant voor zichzelf kan zorgen. Als je je planten nog gaat kopen, aarzel dan niet om iemand van het tuincentrum om advies te vragen. Handig: neem dan meteen wat foto’s van je tuin mee. Maak je je zich zorgen dat je je tuin veel moet sproeien? Dat valt reuze mee, tenzij het een hele lange warme zomer wordt. Vooral vaste planten kunnen wel tegen een beetje droogte. Je hoeft alleen bij te springen als de bladeren slap gaan hangen.

    3. Gebruik water uit je eigen regenton

    Dat is veel beter voor de planten, omdat het minder kalk bevat en het kost je ook nog eens niets. Bedenk ook dat planten in potten veel sneller uitdrogen. Daar heb je veel meer werk aan.

    4. Plaats bodembedekkers tussen de voegen van uw tuintegels

    Bodembedekkers zien er niet alleen leuk uit, maar zorgen er ook nog eens voor dat onkruid geen plek heeft om te groeien. Het scheelt ook nog eens wateroverlast bij een heftige regenbui, omdat het water tussen de voegen goed weg kan lopen. Bij een aantal soorten kun je er ook prima overheen lopen. Kies bijvoorbeeld voor kruiptijm, wat ook nog eens heel lekker ruikt.

    5. Maak open plekken dicht

    Wanneer je net begint met planten is je tuin nog niet meteen helemaal bedekt. De open plekken zijn aantrekkelijk voor onkruid en katten. Breng daarom op de open plekken een extra laag aan van bijvoorbeeld schelpen, cacaodoppen, stro of bladeren. Dat scheelt ook meteen mooi tegen het uitdrogen.

    Meer groene tips?

    Een onderhoudsvrije én groene tuin is dus makkelijker voor mekaar dan gedacht. Meer tips om plaats te maken voor groen? Bekijk onze andere Maak plaats voor groen blogs.

    Meer blogs